26.2.2017

PERUS VINKIT TYÖNHAKUUN

Työnhaku on yksi raastavimmista ja turhauttavimmista asioista mitä tiedän. Kokemusta on. Nämä vinkit siis oikeesti tulee omista kokemuksista mitä vuoden työnhaku prosessilla kävin läpi. Se vuosi oli raskain ja harmaita hiuksia tuottavin aika, työttömyys painoi päällä ja työpaikat olivat kortilla. Nykyään kun työn saaminen on hankalempaa kuin ennen on siinä silloin omat haasteensa. Enää ei voi marssia työpaikalle ja tokaista työnantajalle, että milloin voi aloittaa. Onhan se ammatin valinta kysymys, joissakin aloilla on enemmän ja joissakin vähemmän avoimia työpaikkoja. Itse hain oman alan hommia eli myyjän töitä pääsääntöisesti, mutta hakemuksia meni myös muihinkin paikkoihin. Nyt työpaikan omistamana ja uutta työtä siltikin etsiessä haluan jakaa niitä vinkkejä, jotka auttoivat minua! Jotkut vinkeistä on ihan yleisiä mitä kuulee joka paikassa, mutta olen kokenut ne oikeesti hyvkisi vinkeiksi.

IMG_1261

1. Älä ole nirso. Tätä tuntuu esiintyvän valitettavan monella. Mieti ensin mitä osaat ja mihin voisit hakea, laske rimaa ja hae myös paikkoja jotka eivät vastaa koulutustasi. Siivojan, marjojen myyjä ja lehtien jakaja on yhtälailla hyvä työ kuin muutkin. Vaikka heti ei saisi itselle sitä mieluisaa paikaa täytyy muistaa, että työntekijänä on helpompi mahdollisuus päästä hakuprosesseissa eteenpäin, kun työttömänä. Itse olen saanut nyt työssäkäyvänä enemmän haastattelu kutsuja lyhyen ajan sisällä kuin työttömänä ollessa.

2. Erotu joukosta. Tätä varmaan pusketaan joka tuutista ulos, mutta tämä on vaan totta! Aina on vaan paremmat mahdollisuudet päästä haastatteluun, kun hakemus on mieleenpainuva. Lyhyt ja tarpeeksi ytimekäs hakemuskin jo erottuu hyvin massasta, joten kannattaa kokeilla sitäkin keinoa! Työhakemuksia tulee työnantajalle varmasti satoja kappaleita, joten lyhyt on aina paras, sillä itse en ainakaan jaksaisi alkaa lukemaan satoja työhakemus romaaneja. Erotu myös visuaalisesti joukosta, lisää CVseen vähän väriä ja otsokot jollain erikoisemmalla fontilla!

3. Tee kaikki mahdolliset työharjoittelut hyvin. Vaikka itse koin ettei harjottelu paikasta niin usein saa sitä työpaikkaa heti, kannattaa ne tehdä huolella ja antaa hyvä vaikutus itsestä. Tietysti joillakin käy hyvä tuuri ja harjottelu paikan valinta on mennyt nappiin. Hyvät harjoittelijat jää aina mieleen ja ties vaikka ottavat yhteyttä silloin kun he tarvitsevat työntekijää! Lisäksi myös kaikki pienet hommat ja kesätyöt kannattaa tehdä 100% panostuksella, sillä silloin voi olla myös suuremmat mahdollisuudet päästä ensi vuonnakin uudelleen tai mahdollista saada myös kesän jälkeen töitä. Muista työharjoitteluissa kuin myös kesätöissä pari juttua, millä jäät hyvänä työntekijänä mieleen. Ole ystävällinen kaikille, mielistellä ei tarvitse mutta ole perus ystävällinen, ole ahkera ja ennenkaikkea ole ajoissa töissä!

IMG_1259

4. Ole aktiivinen. Tätäkin syötetään joka paikasta ulos,mutta tämäkään ei ole mikään fiktio vaan täysi fakta koko työnhaku prosessissa. Ollessani työtön laitoin jatkuvasti Staffpointin kautta työhakemuksia eri paikkoihin. Näin ne sitten huomasivat minut ja soittivat, että olisinko kiinnostunut tulemaan heille työhaastatteluun  keikka hommista. Näin sitten sain jalkaa oven rakoon! Varmasti välillä tuntuu uuvuttavalta, kun ei mistään meinaa saada itselle työpaikaka, mutta pitää muistaa ettei saa luovuttaa.

5. Keikka homma ei ole huono homma. Keikka hommilla pääsee todella hyvin näyttämään millainen työntekijä on ja kaikenlisäksi monelle eri työpaikalle. Aktiivisena työntekijänä saa helpommin töitä. Itsellä kävi sellainen tuuri, että sain puhelun taas Staffpointilta ja he kyselivät olisinko halukas menemään kesätöihin ja myönteisen vastauksen jälkeen he etsivät minulle sopivan liikkeen johon mennä työhaastatteluun. Nyt teen töitä edelleenkin kyseisessä kesätyöpaikassa. Joten suosittelen syvästi jokaista työtöntä tai vaikka opiskelijaa miettimään voisiko keikkahomma olla se ensimmäinen startti työelämään.

6. Tee ennen kaikke hyvä vaikutus työhaastattelussa! Nyt kun alkaa olemaan pinnalla varsinkin näitten kesätyöpaikkojen etsiminen, niin olisi hyvä miettiä ennen haastattelua oletko vamis olemaan kiinni koko kesän työpaikalla vai haluatko viettää festari kesän kavereiden kanssa. Voin olla varma, että niiden hakemukset menee suoraan roskakoriin, jotka alkavat vaatimaan kaiken maailman lomia festareiden ajaksi. Uskon, että kesätyöpaikkani napsahti minun kohdalle, kun sanoin myymäläpäälliköllemme haastattelussa näin. " Minulla ei ole mitään suunnitelmia kesälle, työ menee edelle ja festareita on ensi vuonnakin. Lisäksi olen valmis alottamaan työt jo vaikka huomenna!" Se oli totuus, ainut vapaa minkä pyysin koko kesän aikana oli kummilapseni nimiäiset. Lisäksi hyvän vakutuksen tekee parhaiten olemalla vaan oma itsensä ja osoittamalla sen, että on oikeasti valmis tekemään töitä. Mitään suurempia valmisteluita tai stressiä on turha ottaa työhaastattelusta.

Tässä oli minun 6 hyvää vinkkiä työnhakuun ja jotka on minun kohdalla olleet hyviä! Millaisia työnhaku vinkkejä teiltä löytyy? Jakakaa kokemuksenne kommentteihin!

2 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä, itsellä on juuri uuden työpaikan etsintä käynnissä ja kärsivällisyyttä todellakin tarvitaan! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se vaan tarvii kärsivällisyyttä, mutta eiköhän se jossain kohtaa aina nappaa! :) Onnea uuden työpaikan hakuun!

      Poista