5.12.2016

MITÄ OLEN OPPINUT 22 VUODEN AIKANA ELÄMÄSTÄ?

Tänään tulee taakseni 22 vuotta elämää ja yli puolet on vielä edessä. Ajatus mikä herää ensimmäisenä on, että enkös minä juuri täyttänyt 15 ja saanut mopokortin? Tai enkös minä vasta puhallellut 10 v synttärikakusta kynttilöitä. Aika on mennyt hurjaa vauhtia ja sitä ei huomaakaan, kun jättää niiden synttäreiden juhlimisen kokonaan pois. En ole juhlinut mitenkään kunnolla synttäreitäni, kaksi edellistä vuottaa käperryin vain peiton alle katsomaan leffoja ja joinakin vuosina käyny jonkun kaverin kanssa ulkona syömässä. Tänään en kuitenkaan halua puhua syntymäpäivän vietosta, vaan haluan alkaa miettimään mitä näiden 22 vuoden aikana on tullut elämästä opittua.

IMG_0006

Virheistä oppii. Toisten virheistä, mutta parhaiten oppii kun itse mokaa. Lapsena opin pikkusiskoni (vai pikkuveljeni?) virheestä sen, ettei kieltä saa laittaa pakkasella rautaiseen parvekkeen kaiteeseen sillä se jää siihen kiinni. Omistakin virheistä olen oppinut, jos joskus on jonkun virheen tehnyt sen muistaa sitten seuraavalla kerralla.

Elämää ei voi suunnitella etukäteen. Koskaan ei voi olla varma mitä huomenna tapahtuu tai mitä ensi kuu tuo tullessa. Liian pitkälle suunnitteleminen on käytännössä aivan turhaa, sillä asiat voivat muuttua ajan myötä. Siitä huolimatta joskus on ihana alkaa ajattelemaan sitä kuinka ihanaa on eläkeiässä istua kiikkustuolissa Espanjan lämmössä. 

Vanhempien ihmisten arvostaminen on tärkeää. Ei sitä teini-iässä ymmärtänyt kuinka tärkeää olisi ollut kuunnella äidin fiksuja neuvoja. Nyt sitä osaa arvostaa enemmän ja sen huomaa, koska kyllä se kinkkisten tilanteitten tullessa on käännyttävä äidin puoleen kysyäkseen neuvoa. Ja kun tässä ikää tulee vaan entistä enemmän lisää olen alkanut enemmän arvostamaan minua vanhempia ihmisiä ja varsinkin omia vanhempia. Vanhempani ovat antaneet minulle hyvät eväät omaan itsenäistymiseen  ja olen siitä erittäin kiitollinen! Ja tulen olemaan heidän tuesta kiitollinen varmasti vuosien varrella enmmän ja enemmän.

Kiitos on sana, joka pitäisi sanoa päivän aikana ainakin kerran. Minun suustani kiitos sana tulee jo automaattisesti, kun minulle ojennetaan jotain. Pidän tuota pientä ja yksin kertaista sanaa tärkeänä tässä elämässä. Jokaisen pitäisi muistaa välillä kiittää.

Epäonnistuminen kuuluu elämään. Aina välillä meistä jokainen epäonnistuu jossakin. Koe menee huonosti, inssi ei mennytkään läpi tai ei tullukkaan voitettua jossain kilpailussa. Epäonnistumiset elämässä kasvattaa lunnetta ja jokaisen meidän pitäisi muistaa aina välillä se, että epäonnistuminen on sallittua. Kukaan ei voi vaatia keneltäkään täydellistä onnistumista, et edes itseltäsi. Jos epäonnistuu, sitten ensikerralla tekee paremmin.

Raha ei tuo onnellisuutta. Onnellisuus on paljon muuta, kuin se mitä pankkitilin numerot näyttää. Rahalla voin vain hakea sitä onnellisuuden tunnetta, sillä saa ostettua jotain mikä tekee hetkeksi onnelliseksi. Itse olen kokenut aina sen, että en voi ostaa onnellisuutta ja siihen ei tarvita rahaa, sen onnellisuuden tunteen tuo vain oma asenne elämää kohtaan.

Elä hetkessä! Joskus pitää tehdä jotain mitä ei ole koskaan ennen tehnyt tai kokeillut. Lähteä reisuun yllättäen, tehdä jotain odottamatonta, kokeilla uusia asioita. Joskus täytyy vain elää kuin päivä olisi viimeinen. Tällaiset hetket elämässä piristää arkea ja sen ei tarvitse olla mikään iso asia. Pelkästään riittää se, että lähtee vaikka ystävän kanssa syömään jonnekkin ravintolaan jossa ei ole koskaan käynyt tai valmistaa itse jotain aivan uutta ruokaa kotona.

Mitä te olette oppineet elämästä?

10 kommenttia:

 1. Voi miten ihana postaus. Tärkeitä asioita olet oppinut. :) Tuollaisia asioita jokaisen ihmisen pitäisi arvostaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä ole samaa mieltä! Jokaisen ihmisen pitäisi arvostaa näitä ja paljon muistakin asioita mitä en tässä maininnut. :)

   Poista
 2. Asiaa joka kohta! Mielenkiintoinen blogi, sait uuden lukijan tästä! :)

  http://ssiljasofia.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja tervetuloa lukemaan blogia! <3:)

   Poista
 3. Samoja asioita on kyllä tullut opittua, tosin esimerkiksi tuo Elä hetkessä vaatii kohdallani vielä petrausta :D Ihana tuo kuva!

  sanasokkelossa.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Elä hetkessä kohta on välillä itelläkin hukassa, mutta pitää vain yrittää muistaa se. :)

   Poista
 4. Hyviä juttuja oot bongaillu tähän postaukseen! :-) Ja hei onnea (oletin että sulla on synttärit?) synttäreiden johdosta!<3

  http://adaemmimaaria.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kyllä vain, eilen vietin tosiaan 22 vuotis syntymäpäivää! :) Kiitos paljon!<3

   Poista
 5. aika lailla samoja asioita löytyisi munkin listalta, etenkin toi kiittäminen on mulle myös tosi tärkeää. :-) paljon paljon onnea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiittäminen on tärkeää ja mukava kuulla, että muutkin arvostavat samoja asioita! :) Kiitos paljon onnitteluista!<3

   Poista